onsdag 11. desember 2013

Vi er ansvarlige for OSS SELV, ingen andre

Fanget av andres drikking
Alkoholisme og rusmisbruk rammer mange flere enn dem som ruser seg. Statistikken sier at der er mellom 100.000 og 300.000 alkoholikere i Norge. Hver av disse har i snitt mellom 3 - 5 personer i sin familie, som også blir berørt. Derfor sier vi at alkoholisme og rusmisbruk er en familiesykdom.

Vi som er pårørende til rusmisbrukere, er ofte ikke oppmerksomme på hvilke virkninger en annens rusmisbruk har på oss. Vi er mer opptatt av å takle hverdagen sånn noenlunde, og gjerne dekke over det som skjer. Dette skaper det jeg kaller medavhengighet i oss pårørende. Dette kan oppstå også i andre typer relasjoner, - men det er særlig utbredt blant pårørende til rusavhengige.

Jeg er medavhengig selv. I denne bloggen deler jeg de erfaringene jeg har gjort meg mens jeg har jobbet for å komme meg UT av en medavhengighets-tankegang. Jeg har faktisk skrevet bok om disse erfaringene også. Boken brukes av en rekke rusbehandlingsklinikker og helseforetak i sitt arbeid overfor pårørende. Jeg holder også en rekke kurs, både direkte overfor pårørende, og overfor hjelpeapparatet/fagpersoner.

Det unike med boken og mine kurs/foredrag, er at jeg fokuserer KUN på pårørende, ikke på den rusavhengige. Vi pårørende er ikke vant til det! Vi er mer vant til å ha fokus på hvordan vi skal få noen til å slutte og drikke, eller hvordan vi skal hjelpe dem til å finne et sted å bo, eller eller eller eller. Jeg fokuserer ikke på dette. Jeg fokuserer på hvordan vi pårørende skal ta vare på oss selv, og leve våre egne liv, uavhengig av om den rusavhengige fortsatt ruser seg eller ikke.

Dette er uvant, og kanskje ubehagelig, for mange pårørende. Det er også uvant for hjelpeapparatet, som gjerne ser på oss pårørende som en "ressurs" for å få noen til å slutte og ruse seg. Jeg provoserte nok en større forsamling rusterapeuter for en tid tilbake, da jeg utfordret dem slik: "Hva hvis dere de neste tre månedene KUN hadde fokus på å hjelpe familien til de rusavhengige, og faktisk lot de rusavhengige seile sin egen sjø denne tiden??"  Flere av de tilstedeværende flyttet urolig på seg. Hjelpeapparat, helseforetak og rusterapeuter lider etter min mening av sin egen form for medavhengighet. De tror at bare de finner det riktige "virkemiddelet", så kommer en alkoholiker til å slutte og drikke, eller en narkoman til å slutte og ruse seg. De har en tendens til å kategorisere oss pårørende som "virkemiddel" i denne sammenheng!

Følg med på bloggen min, så vil du se at der faktisk finnes en vei ut av "tåkeheimen". Det viktigste akkurat nå, er kanskje at du tar inn over deg at du ikke er alene!!! Der er trolig minst 1,5 millioner av oss - bare i Norge! Ikke akkurat en minoritet, nei.
Der finnes også en rekke selvhjelpsgrupper - jeg skal lage en oversikt.

Hvilke positive endringer har DU gjort, for deg selv? Del gjerne i kommentarfeltet! :-))))

Del gjerne denne bloggen med andre som kan ha nytte av den - sammen er vi STERKE!!

LIK gjerne siden min på Facebook.





<script type="text/javascript" src="http://blogglisten.no/c.js?id=51304"></script>


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar